Stavebnictví poprvé od krize kontinuálně roste

České stavebnictví se jako poslední pilíř celé ekonomiky odrazilo ode dna, na které se propadalo kontinuálně od poslední ekonomické krize. Stavební produkce v červnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně reálně vzrostla o slušných 8,5 procenta, čímž popohnala k růstu celé druhé čtvrtletí. Stavební produkce se ve druhém čtvrtletí zvýšila v porovnání se stejným obdobím loňského roku po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 8,1 procenta. Hnacím motorem jsou hlavně blížící se volby, před kterými se chtějí politici pochlubit dokončenými stavbami.  

Nejviditelnější je to snad na všech silničních a dálničních tazích v Česku, na kterých dopravu letos komplikuje rekordní počet uzavírek a dopravních omezení. Stejně tak v krajích i městech nyní finišují dlouho odkládané stavby tak, aby byly nejpozději do voleb dokončeny. To je samozřejmě živou vodou pro stavební firmy, které se stále otřepávají z mnohaletého propadu.

Stavebnictví také nahrává neutuchající hlad domácností i investorů po novém bydlení. To jde vidět z toho, že podle ČSÚ ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostl počet zahájených bytů meziročně o 16,1 procenta na 8498 bytů. Stavební firmy a developeři pak od dubna do konce června dokončili 6983 bytů, což je meziročně o 15,2 procenta více.

To jsou čísla za celou Českou republiku, v některých hlavně větších městech zůstává situace v oblasti rezidenční výstavby stále kritická. Dokládají to například čísla za hlavní město, kde za celé první pololetí skončila stavba takřka tří tisíc nových bytů. Většinou však jde o byty v projektech, jejichž stavba byla povolena před dvěma a více lety. Že se bude situace v nejbližší době ještě výrazně zhoršovat, naznačuje jiný údaj ČSÚ – a to zahájené byty. Developeři začali v prvním pololetí stavět jen 1403 nových bytů.

Ještě tristnější je pohled na počet vydaných stavebních povolení. Pražské stavební úřady od začátku roku vydaly pouhých 247 stavebních povolení na novou bytovou výstavbu. Praha, do které se každý rok nastěhuje přes 10 tisíc lidí, tak v tomto ohledu klesla na ostudnou předposlední příčku. Od posledního místa jí zachránil pouze malý Karlovarský kraj se 159 stavebními povoleními na novou bytovou výstavbu. Pokud se tento děsivý trend brzy výrazně nezmění, tak rozvoj Prahy ustrne a z chlouby celého Česka se stane mrtvé město.