Zdražení se nevyhnulo ani tuzemáku

Zdražení surovin, obalů i energií donutilo zvýšit ceny svých výrobků také jindřichohradeckou likérku Fruko-Schulz. Ta k letošnímu lednu zdražila lihoviny o 4 procenta, což je podle managementu firmy symbolické navýšení cen. Náklady na výrobu jí totiž vzrostly už vloni u některých surovin o více než 25 procent. 

„Ve druhé polovině roku 2021 se zvýšila cena téměř všech komponentů, potřebných k výrobě. Vzrostla cena láhví, kartonu, lihu, cukru, aromat. Od října je dvojnásobně vyšší cena plynu. Zdražila nafta, tudíž doprava...,“ vyjmenoval hlavní příčiny zvýšených nákladů na produkci Josef Nejedlý, ředitel jednoho z největších výrobců lihovin v tuzemsku, firmy Fruko-Schulz.

Vedení firmy bylo nuceno zdražení surovin částečně promítnout do ceny svých výrobků. „Zdražení bylo k daným okolnostem nevyhnutelné, protože jinak bychom prodělávali. Týká se všech našich výrobků a probíhá od loňského listopadu,“ řekl Josef Nejedlý.

Zdražení vstupů pro výrobu však jindřichohradecký podnik neodradilo od každoročního zvýšení mezd zaměstnanců a investic. „Počítáme s březnovým navýšením platů všech zaměstnanců – stejně jako každý rok. A také s investicemi: více než deset milionů korun vynaložíme na modernizaci výroby i zlepšení pracovního prostředí. Zprovozníme další linku na plnění láhví, investujeme do nové nádrže na líh, nové fasády i oken na hlavní budově,“ sdělil ředitel jindřichohradecké likérky.